zaterdag, september 26, 2009

D-Star hospot voor Twente online!

Na wat experimenten en wachten op onderdelen is de D-Star hotspot voor Twente (locatie: Nijverdal) in de lucht!

Als frequentie hebben we gekozen voor 144,950 MHz. U kunt met elke transceiver die D-Star mogelijkheid heeft, verbinding maken met de hotspot. Vaak zal de hotspot aan de Nederlandstalige reflector gekoppeld zijn (REF017A). U kunt zelf ook koppelingen maken met andere D-Starstations en reflectoren.

Eerst een korte uitleg: elke repeater of reflector kan 3 groepen kennen: A, B of C. Meestal zendt een repeater uit op 23 centimeter (A), 70cm (B) of 2m (A). PI1DSA/B is dan de repeater in Amersfoort op 70cm. K5TIT/C is een 2m repeater in de VS.

Een reflector (groep) kent ook 3 groepen: A, B of C. Dit heeft niets met de frequenties te maken. Het is gewoon handig, want je kunt per reflector eigenlijk 3 groepen/reflectoren aanmaken die geen last van elkaar hebben.

Voor het Nederlandstalige gebied bestaat reflector 17: REF017. Voor Nederland is groep A aangemaakt, voor Belgie groep B.

Na deze uitleg kunnen we een verbinding gaan opzetten. Dit doen we door een Link (L) te leggen met de repeater of de reflector. Als we klaar zijn met ons gesprek, kunnen we de Link uitschakelen (U).

1) Verbinding opbouwen (L)

Voer bij 'YourCall' de naam van het gewenste tegenstation in, bijv. een repeater of een reflector, met de juiste letter (A, B of C), gevolgd door een L (Link):

Yourcall: REF017AL
of
Yourcall: REF001CL, PI1DSABL etc. etc.

Daarna geeft de hotspot aan dat de link aanwezig is, en u kunt uw gesprek vervolgen.

2) Verbinding uitschakelen

Als u de verbinding vanaf de hotspot wilt sluiten, voert u bij 'Yourcall' 7 spaties in, gevolgd door de letter U (op de 8e positie!).

Voorbeeld: Yourcall "_______U"

Daarna zal de hotspot het bericht 'Unlinked' uitzenden.

Tip: zet beide instellingen op een eigen geheugenplaats! Dan is het eenvoudig schakelen tussen geheugenplaats X om te linken en te praten, en geheugenplaats Y om de link op te heffen!

Wilt u meer over D-Star in Nederland weten: http://www.d-star.nl/
Wilt u meer over D-Star in Vlaanderen weten: http://www.dstarvlaanderen.be/

Rapporten, op- en aanmerkingen graag via amsat.org mailadres!

73, Rene PA2RA

Geen opmerkingen: