vrijdag, april 14, 2006

Phone netwerken voor noodcommunicatie

Datanetwerken en phonenetwerken
In de wereld van noodcommunicatie spelen datanetwerken inmiddels een grote rol. Aangezien DARES niet de rol heeft om de prioriteitscommunicatie van de veiligheids- en hulpdiensten te verzorgen, moeten wij bij DARES voornamelijk denken aan 'health & welfare' communicatie en ondersteuning van gemeentelijke diensten en instellingen. Ook daarbij kan datacommunicatie een waardevolle bijdrage leveren.

In een noodgeval is echter een phonenetwerk een belangrijke eerste vereiste. Daarom is het belangrijk om op VHF en UHF goede spraaknetwerken op te bouwen.

Op de site van DARES (www.dares.nl) lezen we:

"Fone en datanetwerken
Gebleken is dat vooral het inrichten van datacommunicatienetwerken in een aantal regio's leidt tot onzekerheid en tot vertraging. De materie is in dit verband ook behoorlijk complex. Omdat het bestuur, samen met een aantal regio's van mening is dat de eerste uren van een noodcommunicatienet vooral het fone-verkeer van groot belang is, willen we proberen en splitsing aan te brengen in de opzet van regionale spraak netwerken en regionale datanetwerken.
Spraaknetwerken vormen de basis van de noodcommunicatie en regionaal zal het dan vooral gaan om VHF en UHF netten. De regio uit is het dan van belang om in ieder geval óók een HF-net te kunnen bereiken zodat het landelijk station ondersteuning en coordinatie kan bieden.
Daarom wil het bestuur de eerstkomende regiocoordinatoren bijeenkomst nader praten over het oprichten van een klein aantal landelijk inzetbare expertgroepen voor data-communicatie die een regio kunnen ondersteunen bij een inzet waarbij data-communicatie noodzakelijk is.
Daarentegen betekent dit wél dat regio's hard zullen moeten werken aan het opzetten, oefenen en evalueren van hun eigen spraaknetwerken. Basisoefening 1 is daarvoor de eerste stap.
Ná de regiocoordinatorendag volgt nadere informatie!"

Beschikbare phonenetwerken
Voor Nijverdal en omstreken zijn hiervoor de volgende frequenties beschikbaar:

  • 438.800 MHz repeater (ingang 431.200 MHz. Hier kan tevens het Echolink-netwerk gebruikt worden)
  • 145.500 MHz simplex (sinds 30 april 2006 gekozen ipv. 145.3125 MHz)
Het handigste is het natuurlijk als iedereen beide frequenties uitluistert. Programmeer ze in een portofoon, mobiele set of in je vaste set in de shack.

Wanneer 70cm? Wanneer 2 meter?
Het 70cm relais kan een overkoepelende rol vervullen: allerlei mobiele stations kunnen elkaar via het relais bereiken; een commandopost kan deze frequentie ook uitluisteren. Het relais kan in noodgevallen op een goede plek geinstalleerd worden ten opzichte van het inzetgebied.

De 2 meter simplex frequentie kan het beste gebruikt worden als er verkeer tussen 2 stations nodig is. Mijn ervaring is dat als er veel portofoon-, mobiele en vaste gebruikers gelijktijdig met elkaar willen communiceren, dit het beste via het relais kan. Als we dit simplex gaan doen, lopen we de kans dat we bepaalde portofoongebruikers niet goed ontvangen of kunnen bereiken.

Vergelijking met professionele hulpverleners
Deze opzet is derhalve vergelijkbaar met hetgeen bij de brandweer, politie en ambulancezorg gebruikelijk is:

Het C2000-netwerk ondersteund twee soorten communicatie: TMO (Trunked MOde) en DMO (Direct MOde). Bij TMO is er sprake van een relais; de commandopost is dan 'net control'. Met name de brandweer gebruikt voor onderling verkeer op korte afstand de DMO-stand. Dit zouden we dan via 2 meter kunnen doen, omdat hiervoor de meeste apparatuur beschikbaar is.

(hiernaast zie je een foto van een C2000 basisantenne. De twee kleine antennes zijn voor het C2000-systeem. De grote centrale antenne is voor het nieuwe P2000 paging-systeem (de 'brandweerpieper')).

Meer informatie over C2000, DMO, TMO kun je trouwens vinden op:

Alternatieve gedachte
Je kunt echter ook anders denken: VHF is geschikt voor communicatie over grotere afstanden dan UHF, dus UHF gebruik je voor onderling verkeer met portofoons. VHF gebruik je bij communicatie tussen vaste stations en mobiele stations.

Conclusie
De gedachten zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Binnen DARES wordt over het opzetten van phonenetwerken nagedacht. Naar mijn mening is het verstandig om ook te kijken hoe de ervaringen in het buitenland zijn (met name over de 70cm/2 meter discussie).

Geen opmerkingen: